2025.04.02

Förbättra affärsklimatet vid offentlig upphandling

Offentlig upphandling är den process som offentliga organisationer använder för att göra inköp. Branschorganisationen Vattenindustrin och dess medlemmar verkar för att skapa ett gott affärsklimat och leverera lösningar av hög kvalitet och med ett långsiktigt perspektiv. Detta gör de bland annat genom att dela kunskap, guidelines och stöddokument att använda vid upphandling inom VA.

Investeringsprocessen vid såväl nyinvesteringar som upprustning eller inköp av varor och tjänster inom VA är komplex. Inom Vattenindustrin betonas dialog och samarbete som avgörande faktorer. Tillsammans med användandet av rätt upphandlingsmetod och avtal kan onödiga kostnader för parterna minskas.

Guidelines & stöddokument

Syftet med offentlig upphandling är att ge alla leverantörer möjlighet att med samma förutsättningar erbjuda sina varor och tjänster till den offentliga sektorn, men också att främja konkurrensen på marknaden och på så sätt använda skattemedlen på bästa sätt.

Vattenindustrins fokusgrupp Projektgenomförande & Upphandling har tagit fram guidelines och stöddokument som underlättar vid upphandling inom VA-branschen. Ett exempel är den tabell över standardavtal som ofta används inom VA-projekt. Syftet med tabellen är att underlätta vid upphandling och genomförande av VA-projekt samt att framhålla att standardiserade villkor minskar risken för feltolkningar liksom arbetsbördan för parterna och därmed kostnaderna.

Vägledning i form av valbar lista som stöd

Vid komplexa entreprenader som avser uppförande av processanläggningar, där upphandlingen avser såväl bygg- och anläggningsarbeten som utrustning har Vattenindustrins fokusgrupp för upphandlingsfrågor konstaterat att risker och kostnader gärna ökar i hela leveranskedjan. Det beror bland annat på att de standardavtal som ofta används endast ställer krav på att bygga enligt handling och inte tar upp funktion och prestandaprov.

För att komma till rätta med problematiken har fokusgruppen tagit fram en vägledning tillsammans med jurist och med synpunkter från produktleverantörer, konsulter och leverantörer. Vägledningen är ett tillägg till ABT 06 och fungerar som en valbar lista för beställare att plocka in delar ifrån som passar för den aktuella upphandlingen. Detta är en konkret åtgärd som ska hjälpa beställaren att få en slutprodukt till rätt och förväntad kvalitet, i rätt tid och till rätt pris.

Samverkan med den upphandlande sidan

Vattenindustrin tillsammans med Svenskt Vatten verkar för en ökad dialog mellan parterna inför en upphandling. Kampanjen Myter om dialog i offentlig upphandling är baserad på material från Upphandlingsmyndigheten om fem vanliga myter.

Bland de myter som tas upp i materialet syns osanningar som ”Jag bör inte prata med leverantörer om jag står i begrepp att påbörja en upphandling.” vilket den upphandlande myndigheten både får och bör göra, och alldeles särskilt inför en upphandling. Dialog är en utmärkt metod för att myndigheten ska få bättre kännedom om det som ska upphandlas, om dem som levererar varan/tjänsten och om förutsättningarna på den aktuella marknaden. Det är en del av det förarbete som bör göras inför alla upphandlingar och utgör grunden för ett väl fungerande samarbete under avtalstiden.

Kampanjen lanserades under våren 2025 och kommer att följas upp med olika nedslag under året.


Hållbar upphandling

Offentlig upphandling är den process som offentliga verksamheter använder för att göra inköp. Syftet med offentlig upphandling är att ge alla leverantörer möjlighet att med samma förutsättningar erbjuda sina varor och tjänster till den offentliga sektorn, men också att främja konkurrensen på marknaden och på så sätt använda skattemedlen på bästa sätt. I en hållbar upphandling tar du inte bara hänsyn till de fördelar som uppstår för din organisation utan ser till samhället i sin helhet – minimerar skador på miljön och värnar om olika sociala aspekter såsom schyssta arbetsvillkor.


Joachim Jämttjärn

Branschansvarig