
2025.03.14
Beredskap inom samhällskritisk infrastruktur
Teknikföretagens Branschgrupper har flera kunder inom samhällskritisk infrastruktur. Samhällskritisk infrastruktur avser verksamheter, tjänster eller infrastrukturer som är nödvändiga för att upprätthålla samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet. Ett exempel är branschorganisationen Vattenindustrin där beredskapsfrågan högaktuell.
Vattenindustrin är näringslivets branschorganisation för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling. Medlemsföretagen är del i det komplexa system som säkerställer att dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen, som måste fungera 24 timmar om dygnet, året runt, också gör det. Sedan invasionen av Ukraina och med Sveriges inträde i Nato har nya frågor väckts och nyligen presenterades en utredning om ökad VA-beredskap.
– Beredskap är en högaktuell fråga inom Vattenindustrin på grund av flera faktorer som påverkar vattenförsörjningens robusthet och säkerhet. Den nyligen presenterade VA-beredskapsutredningen, som Vattenindustrin har varit med och bidragit till, belyser kritiska aspekter i en tid då en stabil vattenförsörjning är fundamental för samhällssäkerheten. Utredningen understryker behovet av stärkt finansiering och styrning för att åtgärda befintliga brister, såsom eftersatt underhåll och investeringar, samt för att bygga en mer resilient VA-sektor i relation till beredskap och klimatförändringar, berättar Joachim Jämttjärn, Generalsekreterare för Vattenindustrin.
Vattenindustrin arbetar aktivt med beredskapsfrågor genom Fokusgrupp Hot & Säkerhet, som har i uppdrag att identifiera behov av förändring och utveckling i säkerhetsarbetet inom VA-sektorn.
– Våra medlemsföretag besitter omfattande kunskap om hot och säkerhet, och vi främjar privat-offentlig samverkan som en oumbärlig del av lösningen. Vi uppmuntrar våra medlemmar att proaktivt analysera sina roller, utveckla scenarier samt prioritera övning och förberedelser för att stärka beredskapen.
Eftersatt underhåll och klimatanpassning försvårar
Utöver att säkerställa att vi kan säkerställa vatten- och avloppshanteringen vid kriser och höjd beredskap är frågan om eftersatt underhåll och behovet av ökad klimatanpassning avgörande för Sveriges resiliens.
– Utmaningarna vi står inför när det gäller att upprätthålla och förbättra beredskapen inom vattenförsörjningen inkluderar behovet av ökade investeringar för att hantera eftersatt underhåll, utveckling av robusta system för att motstå olika typer av hot, samt anpassning till klimatförändringar som påverkar vattenresursernas tillgång och kvalitet. Det är också nödvändigt att stärka informationssäkerheten för att skydda mot cyberhot som kan påverka kritiska system, säger Joachim.
För att förbättra beredskapen är samarbete en viktig ingrediens enligt Joachim:
– Vi samarbetar vi med andra aktörer inom samhällskritisk infrastruktur genom att delta i sektorsövergripande initiativ och forum. Ett exempel är samarbetet inom beredskapssektorn för livsmedelsförsörjning och dricksvatten, som syftar till att utveckla robusta system och stärka Sveriges beredskap. Vi har också deltagit i det första mötet gällande privat-offentlig samverkan som arrangerades av NATO.
En annan avgörande faktor är kunskapsdelning och information som bland annat sker inom Vattenindustrins fokusgrupper och på de mötesplatser som föreningen lagt grunden till.
– Vi arbetar kontinuerligt med att sprida kunskap och informera våra medlemmar om beredskapsfrågor genom våra olika mötesplatser som till exempel Vattenindustrin Forum och Mötesplats Vatten. Genom att dela med oss av erfarenheter och kunskap stärker vi tillsammans sektorns förmåga att hantera kriser och säkerställa en trygg vattenförsörjning.
För att säkerställa god va-beredskap är det slutligen ledarskap i frågan samt tydliga planeringsförutsättningar som efterlyses av Vattenindustrins medlemmar:
– Vikten av ledarskap och tydliga planeringsförutsättningar för att effektivt kunna möta de utmaningar vi står inför kommer att bli avgörande. Det krävs en gemensam ansträngning från alla aktörer inom sektorn för att bygga en hållbar och säker vattenförsörjning för framtiden, avslutar Joachim.
Samhällskritisk infrastruktur
Samhällskritisk infrastruktur avser verksamheter, tjänster eller infrastrukturer som är nödvändiga för att upprätthålla samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet. Exempel på samhällskritisk infrastruktur är vattenförsörjning, energiförsörjning, transportnätverk och kommunikationssystem. Dessa system måste vara robusta och ha förmåga att snabbt återhämta sig efter incidenter.
