
2025.03.25
Få ett försprång med rätt kunskap
I en värld i ständig förändring är aktuell kunskap en av våra starkaste konkurrensfördelar och en viktig investering i framtiden. För individen såväl som för företaget. Teknikföretagens Branschgrupper spelar en central roll i att stödja medlemsföretagen inom branschorganisationerna genom att arrangera kurser och seminarier inom efterfrågade kunskapsområden.
För att kunna bedriva verksamhet på ett tryggt, ansvarsfullt och konkurrenskraftigt sätt är det viktigt att uppdatera sig om de nya lagar och regler. Lagstiftning påverkar allt från arbetsmiljö, datasäkerhet och hållbarhetskrav till affärsavtal och internationell handel. Att ligga steget före är inte bara en fråga om regelefterlevnad – det är också en strategisk fördel.
Lagar & regelverk
Många branschorganisationer arbetar på europeisk nivå för möjligheten att påverka utformandet av nya EU-direktiv redan från start. Utöver direktiven finns EU-förordningar som ska efterlevas utan att det först görs om till svensk lagstiftning. För företag innebär nya lagar och regelverk ofta att de behöver anpassa sina rutiner, system eller produkter. Lagändringar kräver ofta intern kompetensutveckling när ledning och nyckelpersoner behöver förstå hur regelverken påverkar verksamheten. Här är en branschorganisation till stor nytta – både när det kommer till att sätta ihop en anpassad utbildning på rätt nivå med experter som kan uttala sig och även för behovet av att dela kunskap och erfarenheter mellan företag.
AI-verktyg och ”prompting”
Digitalisering och AI är områden som påverkar allt från affärsmodeller till interna processer med stor kraft. Ett exempel på en branschorganisation som valt att utforska AI närmare är Portgruppen som under en workshop i samband med vårmötet ska testa AI-verktyg och ”prompting”, förmågan att ge AI tydliga instruktioner för att få användbara och träffsäkra svar.
– Det är särskilt utmanande för de små och medelstora företagen att ta till sig nya saker och nya arbetssätt. Vid det här tillfället får alla möjlighet att prova, det vill säga göra det de inte hinner i vardagen, applicerat på deras typ av verksamhet, berättar Christina Freese, vd för Teknikföretagens Branschgrupper.
Christina Freese ser många nyttor för företagsledare att arbeta med AI-verktyg:
– De kan få inspiration till sitt ledarskap, en gratis assistent som hjälper dem med att fixa till dokument och skapa sammanfattningar, och ge en grund till svar på frågor. De kan på sikt säkert skapa lösningar för att effektivisera offerter, arbete med upphandlingar. De kan också som ytterligare ett exempel få en sammanställning av alla medarbetarsamtalen.
Genom att stärka våra färdigheter, utforska nya områden och utmana oss själva bygger vi professionell styrka. Företag som satsar på kompetensutveckling skapar en arbetsplats där människor växer, trivs och presterar på topp.
Kunskap om specifika exportmarknader
Aktuell kunskap om specifika marknader är viktigt för de branschorganisationer som har exportfokus, däribland branschorganisationen för textilmaskintillverkare, Textile Machinery Association of Sweden, TMAS. Branschorganisationen bjuder med jämna mellanrum in till webbinarier med olika marknader som tema där deltagarna får ta del av expertis från Teknikföretagens Branschgruppers internationella nätverk. Med aktuella nedslag som ”USA efter valet” med Business Sweden eller ”Finansiera din export” med Exportkreditnämnden, en myndighet som främjar svensk export, har medlemsföretagen fått möjlighet att uppdatera sig om för dem intressanta marknader och vidgat sin kunskap om exportmöjligheter.
Exempel på seminarier & utbildningar:
- Avtalsjuridik
- Entreprenadjuridik
- Finansiera din export
- Kom igång med digitala produktpass
- Safety First – utbilda dig för säkerheten
- USA efter valet
- Viktiga förändringar i nya Maskinförordningen