
2024.12.18
Framsteg inom hissäkerhet
Hissförbundets rapport Säkerhetsrisker med äldre hissar och ett långsiktigt påverkansarbete har lett fram till ett nytt lagkrav för äldre hissar om skydd mellan schaktdörr och hisskorgens dörr med syfte att förhindra olyckor där små barn fastnar i utrymmet mellan dörrarna.
Sverige har Europas äldsta hissbestånd. Samtidigt styrs hissarna av det regelverk som var gällande vid ursprunglig installation. Detta innebär att det idag finns många hissar som helt lagligt har farliga konstruktioner och saknar viktig säkerhetsutrustning som är självklar för nya hissar.
– Dagens regelverk gör att beslutet om modernisering ligger hos fastighetsägarna som självmant kan öka säkerheten, med det leder till ökade kostnader vilket gör att farliga hissar är kvar i bruk. Ej moderniserade hissar står för majoriteten av olyckorna. Hissförbundet gör bedömningen att det krävs regeländringar för att få bukt med olyckorna genom införandet av retroaktiva säkerhetskrav för att adressera de största säkerhetsriskerna, berättar Sara Berggren, Generalsekreterare för Hissförbundet.
Säkerhet är Hissförbundets mest prioriterade fråga, ingen ska behöva skadas vid användning av eller arbete med hissar och rulltrappor. För att belysa risker har filmer och annat material arbetats fram. En annan viktig komponent i säkerhetsarbetet är kunskapsdelning kring incidenter mellan företag inom branschen.
– Ingen ska behöva skadas vid användning av eller arbete med hissar och rulltrappor. De senaste åren har det hänt en rad uppmärksammade olyckor där framför allt barn, men också personer som arbetar i och kring hissar skadats allvarligt och i några fall även förolyckats. Detta är inte acceptabelt och Hissförbundets viktigaste fråga är därför att verka för ökad säkerheten inom branschen både för användare och för personer som arbetar i och kring hissar.
Från insikt till rapport
I Sverige finns idag ingen centraliserad insamling av olyckor och tillbud. Det finns inte heller något centralt register över hissar. Därför har medlemmarnas underlag varit väldigt viktigt för att sammanställa vidden av problematiken med gamla hissar med säkerhetsrisker. En viktig del av arbetet har varit att informera fastighetsägare och brf:er om att ansvaret ligger på deras axlar, vilket inte alltid är känt. Det går att utkontraktera service och underhåll, men aldrig ansvaret. En annan viktig del har varit att sammanställa insikterna om säkerhetsrisker i en rapport.
– Hissförbundet såg ett behov av att sammanställa information om säkerhetsriskerna med äldre hissar tillsammans med bakgrundsfakta, så som hur regelverket ser ut, samt vad Hissförbundet anser är lösningen på problemet. Rapporten skulle användas i påverkansarbete och i dialogen myndigheter och andra beslutsfattare. Ett annat syfte var att höja kunskapen hos allmänheten, så att även fastighetsägare och brf:er skulle få upp ögonen för de allvarliga risker som faktisk föreligger. Genom rapporten blev Hissförbundets budskap väldigt tydligt och budskapen har under flera år använts i varje kontakt med myndigheter, media och i seminarier och när helst Hissförbundet har haft möjlighet att uttala sig, berättar Sara.
Det har ofta refererats till rapporten i media och den låg även till grund för Hissförbundets dialog med Boverket som i slutändan tillsatte en utredning för åtgärder för vissa säkerhetsrisker i äldre hissar. I utredningen rekommenderade Boverket att retroaktiva säkerhetskrav skulle införas i två fall: Hissar som har ett stort avstånd mellan korgdörr och schaktdörr där framför allt små barn riskerar att innestängas, samt hissar som helt saknar skydd i korgöppningen. På frågan om Hissförbundet stött på några motgångar under arbetets gång berättar Sara:
– Efter Boverkets utredning och rekommendationer om retroaktiva säkerhetskrav fick Hissförbundet positiva signaler om att sittande regering skulle klubba igenom dessa retroaktiva lagkrav. Utredningen färdigställdes dock nära ett riksdagsval som resulterade i regeringsbyte. Efter att den nya regeringen var på plats föll förslaget ”mellan stolarna” och lagarna klubbades aldrig igenom. Det fanns då inget annat att göra än att fortsätta att driva våra frågor på samma sätt som tidigare.
Ett beslut som dröjde för länge
Det skulle krävas en tragisk olycka där en 5-årig pojke omkom efter att ha fastnat i utrymmet mellan korg- och schaktdörr innan regeringen beslutade att anta delar av Boverkets rekommendationer om retroaktiva säkerhetskrav. Kravet innebär att hissar som har ett farligt mellanrum mellan dörr och hisskorg måste åtgärdas senast år 2031.
– Det är en väldigt lång övergångsperiod och Hissförbundet fortsätter arbetet med att informera och uppmana fastighetsägare och brf:er att inte skjuta upp nödvändiga åtgärder till 2031. Efter att dessa åtgärder har blivit vidtagna kommer en av de allra allvarligaste säkerhetsriskerna med Sveriges gamla hissbestånd att ha minimerats, säger Sara.
Det betyder dock inte att Hissförbundets arbete är färdigt. Hissförbundet fortsätter att verka för retroaktiva säkerhetskrav på de ca 20 000 hissar som helt saknar skydd i korgöppningen och som är vanligt förekommande i miljonprogrammen.
– Hissförbundet fortsätter att verka för en ökad säkerhet inom branschen genom att informera och utbilda om säkra arbetsmetoder och behovet av en förbättrad säkerhetskultur eftersom tidigare incidenter visar att det ofta är erfarna och kunniga tekniker som skadar sig på jobbet och det vill Hissförbundet motverka, avslutar Sara.
