2024.12.05

Så lyckas du med påverkansarbete

Att vi i Sverige har ett gott affärsklimat där företag framgångsrikt kan göra affärer är avgörande för vårt lands ekonomi. Genom påverkansarbete skapar Teknikföretagens Branschgrupper de bästa förutsättningarna för att öka konkurrenskraften hos våra samlade branscher.

Landskapet där affärer görs ritas om i en allt snabbare takt. Samtidigt är påverkansarbete en långsiktig process som involverar noggrann planering, uthållighet och strategisk kommunikation för att påverka lagstiftning, regelverk och allmän opinion.

Anne Geitmann är branschansvarig hos Teknikföretagens Branschgrupper. Hon beskriver arbetet med påverkan som något som pågår på flera nivåer, från EU-nivå och då ofta via våra europeiska paraplyorganisationer som ger ökad kontaktyta och muskler, till nationell och regional nivå eller på myndighetsnivå. En viktig nyckel för lyckat påverkansarbete är samverkan.

– Branschspecifika frågor adresserar vi oftast själva inom en viss bransch, medan vi med branschöverskridande frågor har stor möjlighet att samverka med till exempel Teknikföretagen och inom Svenskt Näringsliv. Ett exempel kan vara kompetensförsörjning, där Teknikföretagen verkar för att få fler intresserade av teknik redan på grundskolenivå och att attrahera talanger till industrin, medan det blir upp till varje bransch att arbeta med attraktivitetsfrågor knutna till just deras YH-utbildning.

En av de största utmaningarna med påverkansarbete är att det ofta tar tid. Det är långa utrednings- och beslutsprocesser för den som vill ändra en lagstiftning eller ett regelverk. Då gäller det att ha god planering, vara uthållig och ha kunskap om hur processen går till.

– Ofta är kontakttagandet med exempelvis politiker och tjänstemän lättare i Sverige och vi har goda relationer, men det gäller också att ha god timing med frågorna och hitta tillfällen. Vi ser en ökad vilja från flera myndigheters håll att ha en relation med näringslivet och tillsammans identifiera områden med förbättringspotential, det kan exempelvis vara inom ramen för upphandlingsförfarandet eller samverkan i specifika projekt.

Medlemsföretagens engagemang

För att säkerställa väl förankrade ställningstaganden och underbyggda remissvar är en klassisk arbetsgrupp eller remissgrupp dit alla medlemsföretag som vill engagera sig bjuds in ett bra bollplank. Det är också viktigt att hålla samtliga medlemmar informerade och vara konkret i vad som behövs och vilken insats som förväntas.

– Ett remissvar kräver engagemang från medlemsföretagen som bär på kunskapen, men här är vi alltid måna om deras tid och tillgängliga resurser. Vi hjälper till att prioritera och strukturera arbetet så att de får konkreta frågeställningar anpassade efter deras nyckelexpertis. Att vara konkreta och föreslå åtgärder är också något vi ser ger gott resultat i att få till stånd de ändringar branschen ser som nödvändiga i ett lagförslag.

Fördelarna med att verka genom en branschorganisation är flera. Regering och enskilda myndigheter ger oftast gehör i en fråga först när en bransch går samman.

– Med våra branscher som är industrinära så innebär de ändringar vi får igenom i längden oftast nya affärer för medlemsföretagen, vilket är ett starkt skäl att engagera sig och vara med och påverka. I slutändan handlar det om affärer, vårt mål är alltid att förbättra affärsklimatet.

Ett lyckat påverkansarbete

Det kan vara svårt att mäta framgång vid långa processer och det är först med exempelvis en lagändring som kvittot på insatsen kommer. Därför är det viktigt att sätta smarta mål och komplettera med delmål för en känsla av att komma framåt.

– Delmål, så som att ta fram en rapport, ha ett visst antal möten med beslutsfattare, hitta flera bundsförvanter eller få ett visst antal omnämnanden i media är viktiga för att känna progression. En rapport eller ett remissvar kan också vara en viktig intern process för att samla sig och tydligt uttrycka vad branschen faktiskt vill åstadkomma.

Ett annat värdefullt hjälpmedel är ett positionsdokument. Ofta finns ställningstaganden i huvudet på exempelvis en styrelse, men inte nedskrivet.

– Att få ned ståndpunkter på papper och sedan hålla det uppdaterat är värdefullt. Det kan sedan användas som underlag vid intervjuer eller uttalanden. Vid arbetet med exempelvis ett remissvar är det viktigt att sedan återföra det till positionsdokumentet och hålla det levande.

Resultat gör mödan värd

Det viktigaste med långsiktigt påverkansarbete är att inte ge upp. Det går alltid att hitta nya vägar att kommunicera om sina frågor.

– Det som gör mödan värd är att se resultatet och att vi omnämns i rätt sammanhang. Det är tillfredställande att få alla sina tankar på papper i en rapport, att få positivt gensvar och i nästa steg medialt genomslag. Det är fantastiskt kul att möta politiker och experter som är intresserade av att vårt samhälle blir bättre, avslutar Anne Geitmann.


Påverkansarbete på Branschgrupperna

Vi har stor kunskap om hur det fungerar i politiken och har värdefulla nätverk inom myndigheter, politik och andra organisationer. Som en del av Teknikföretagen har vi även tillgång till experter och nätverk i både Sverige och Bryssel. Era opinionsfrågor driver vi med utgångspunkt i er agenda och era resurser. Vi skriver bland annat remissvar, deltar i politikermöten, författar debattartiklar och sköter relationer med media.


Från proposition till lagförslag och beslut

Proposition: En proposition är ett förslag från regeringen till riksdagen om en ny lag eller en ändring av en befintlig lag. Regeringen utarbetar propositionen baserat på utredningar och analyser av aktuella frågor.

Remiss: Innan propositionen läggs fram för riksdagen skickas den på remiss till berörda myndigheter, organisationer och andra intressenter. Remissinstanserna får möjlighet att lämna synpunkter och förslag på förbättringar. Detta steg är viktigt för att säkerställa att alla relevanta aspekter beaktas och att förslaget är väl förankrat.

Lagförslag: Efter remissrundan bearbetas propositionen utifrån de inkomna synpunkterna och omvandlas till ett lagförslag. Lagförslaget presenteras sedan för riksdagen, där det behandlas i olika utskott och debatteras.

Beslut: Riksdagen fattar beslut om lagförslaget. Om förslaget godkänns, antas det som lag och publiceras i Svensk författningssamling (SFS). Därefter träder lagen i kraft vid ett angivet datum.


Tips!

  • Ge inte upp. Når du inte framgång på första försöket så parkera frågan. Ett regeringsskifte eller en ny person på en nyckelposition kan förändra allt.
  • Skriv ner era ståndpunkter i ett positionsdokument.
  • Skapa en aktörskarta som kartlägger aktörer kring en fråga.
  • AI sammanfattar snabbt stora utredningar. Var dock noga med faktagranskning och att säkerställa att det viktigaste faktiskt är det som lyfts fram.
  • Konferenser eller plattformar som Almedalen är bra tillfällen att kommunicera om sina frågor och bjuda in politiker.
  • Hitta bundsförvanter för att nå framgång i er fråga.
  • Var snabb med remissvar och dela med andra för att påverka vad de kommer att svara.

Anne Geitmann

Branschansvarig