
2024.12.06
Närvaron i Bryssel blir allt viktigare
Många branschorganisationer arbetar på europeisk nivå för möjligheten att påverka utformandet av nya EU-direktiv redan från start. Utöver direktiven finns EU-förordningar som ska efterlevas utan att det först görs om till svensk lagstiftning. Därför blir närvaron i Bryssel genom en europeisk branschorganisation allt viktigare.
Matts Spångberg är branschansvarig hos Teknikföretagens Branschgrupper. Han ser tydligt hur andelen regulativa frågor som kommer från EU ökar. Här finns tydliga fördelar för branschorganisationer och företag att engagera sig för möjlighet till påverkan.
– Upp emot 80% av de regulativa frågorna som berör företagen kommer idag från EU och andelen växer. För företagen är det ett växande problem med nationella särregler då det skapar hinder för frihandel inom EU. Ett enskilt företag har svårare att nå fram i påverkansarbetet och där fyller en nationell eller europeisk branschorganisation en viktig plats för att påverka lagstiftning.
Ett aktivt EU-påverkansarbete innebär en möjlighet att vara delaktig i processen för medlemsföretagens framtida villkor. För en bransch som ännu inte arbetat på EU-nivå kan ett första steg vara att identifiera frågor av intresse som har eller kan få stor påverkan på branschen och företagen.
– Följ diskussionen inom EU och ta direktkontakt för att få information om vad som är på gång. Ofta, men inte alltid, finns information om vilka områden som det tillsätts utredningar och konsulter inom, vilket är det första steget för utredning av kommande lagförslag. Vanligtvis tar det minst 2-5 år från att ett initiativ väcks tills att det leder fram till ett konkret lagförslag och det är lättast att påverka tidigt. Ju senare man kommer in i processen, desto svårare att påverka utgången.
För närvarande är flera miljölagstiftningar på gång, som EU:s taxonomi, EU:s gröna giv och ekodesignkraven, som Matts tror kommer få stor påverkan på företagens villkor, både på kort och lång sikt. Ett exempel på lyckat påverkansarbete på EU-nivå är den nya Maskinförordningen från 2023.
– Maskindirektivet blir nu en förordning innebärande att alla länder har enhetliga regler på detta viktiga område. I Sverige hade vi tidigare vissa särregler utifrån implementeringen av direktivet, vilket exempelvis fick som konsekvens att vi inom Norden delvis hade olika regler, något som kan få stor påverkan för företag som verkar inom denna marknad.
Alla branscher kan lyckas med påverkan på EU-nivå enligt Matts Spångberg, men det krävs tid och en strategi.
– Alla branscher kan lyckas, men det kräver framför allt tid och en tydlig plan för att vara närvarande och påverka. Påverkan kräver idogt arbete och kontinuerlig kontakt med parlamentariker, kommissionärer och tjänstemän i EU-förvaltningen.
Beslutsprocessen inom EU
Beslutsprocessen inom EU involverar tre huvudsakliga institutioner: Europaparlamentet som företräder EU-medborgarna, Ministerrådet som företräder medlemsländerna och EU-kommissionen som företräder EU:S allmänna intressen.
Förslag från EU-kommissionen:
EU-kommissionen föreslår nya lagar. Innan ett förslag läggs fram, utvärderas de ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenserna. Kommissionen inhämtar synpunkter från olika intressenter, inklusive icke-statliga organisationer, nationella myndigheter och näringslivet.
Granskning av Europaparlamentet och Ministerrådet:
När kommissionen har lagt fram sitt förslag granskas det av Europaparlamentet och Ministerrådet. Båda institutionerna kan föreslå ändringar. Om de inte kan enas om ändringarna, tillsätts en förlikningskommitté för att hitta en lösning.
Antagande av lagar:
Om Europaparlamentet och Ministerrådet enas kan förslaget antas som lag. Förslaget blir lag när det har publicerats i EU:s officiella tidning.
Följ lagstiftningsarbetet:
Alla kan följa EU:s lagförslag genom hela beslutsprocessen, från förarbete och antagande till tillämpning och översyn. Privatpersoner, företag och organisationer kan lämna synpunkter genom offentliga samråd på kommissionens webbplats.
