
2025.03.25
Säkra rätt kompetens för framtiden
Kompetensförsörjning är en högaktuell fråga i många branscher. Inget företag eller aktör kan ensam lösa kompetensbristen. För att säkra företagets och branschens framtid behövs samverkan och konkreta insatser.
Som branschorganisation finns det flera olika sätt att angripa utmaningen med kompetensförsörjning. Hos Teknikföretagens Branschgrupper samverkar branschorganisationer både inom ramen för gemensamma YH-utbildningar och med Internship Program med syfte att attrahera unga att testa en karriär i branschen under en sommar samtidigt som de knyter värdefulla kontakter och bygger ett nätverk.
Samverkan med Yrkeshögskolor
För att säkerställa att innehållet i en utbildning matchar arbetsmarknadens behov är samverkan med en Yrkeshögskola en värdefull väg för att tillgodose branschens kompetensförsörjning. Detta ger både en möjlighet att medverka i utformningen av YH-utbildningen, men också att ge studenterna praktisk erfarenhet genom att erbjuda LIA-platser (Lärande i Arbete) och deltagarna är ofta redo att möta branschspecifika utmaningar direkt efter examen.
Ett exempel på ett lyckat samarbete mellan branschorganisation och YH-utbildning är Hissförbundet som samverkar med Yrkeshögskolan Xenter i Botkyrka kring en utbildning för hisstekniker. Utbildningen är uppdelad i delkurser och innehåller både teoretiska och praktiska moment. Bland annat får eleverna vara med och bygga en hiss från grunden, skruva i riktiga rulltrappor och praktik (LIA) är en viktig del av utbildningen.
– Vi försöker efterlikna verkligheten för att det ska vara så verkligt som möjligt. Utbildningen börjar med grundläggande branschkunskap, sedan pratar vi mekanik och hur hissar och rulltrappor mekaniskt är uppbyggda. Därefter följer el-kursen och vi avslutar med en praktisk del om installation och hydraulik, berättar Oskar Andersson som är huvudlärare inom hiss på Xenter Yrkeshögskola.
Utbildningen har två praktikperioder, en kortare under den första terminen och en längre under andra terminen och här är samverkan med branschorganisationen och medlemsföretagen helt avgörande för att studenterna ska få en värdefull introduktion till branschen.
Ett Internship Program som öppnar dörrar
Swedtrain är branschorganisationen för företag och lärosäten som levererar moderna teknologier och hållbara lösningar till framtidens järnvägssystem och de lanserade ett gemensamt praktikprogram 2019. Swedtrain Internship Program ger medlemsföretagen konkreta fördelar i arbetet med kompetensförsörjning. Företagen får möjlighet att möta och arbeta med studenter som är på väg ut i arbetslivet, vilket kan leda till rekrytering av nya medarbetare. Genom att involvera unga studenter får företagen även nya perspektiv och idéer på aktuella utmaningar.
– Programmet ger en riktig energiinjektion, som företag får vi så mycket tillbaka, berättar Eva Gustafsson, Systra Sverige och medlem i Swedtrain.
En annan fördel med ett branschgemensamt program är främjandet av nätverkande och potentiella samarbeten mellan medlemsföretagen, vilket stärker branschens sammanhållning.
– Att så många företag, flera av oss konkurrenter, går ihop för att göra något som är bra för hela branschen är helt unikt, säger Stefan Persson, WSP Sverige och medlem i Swedtrain.
Ytterligare en fördel som branschorganisationen lyfter är att företag som deltar visar sitt engagemang för branschens utveckling, vilket kan locka både kunder och framtida anställda.
Tillsammans kan vi identifiera framtida kompetensbehov just i er bransch och utveckla planer för att möta dessa.
Swedtrain Internship – en lyckad satsning
Swedtrain Internship Program startade 2019 som ett initiativ för att möta järnvägsbranschens behov av ny kompetens i samband med stora pensionsavgångar och omfattande satsningar på infrastrukturen. Alstom, EuroMaint och WSP gick då samman med Swedtrain för att skapa ett praktikprogram som gav unga talanger en väg in i branschen.
Satsningen blev en framgång och erbjuder 2025 en 4-6 studenter praktikplatser för sjunde året i rad. Programmet har även inspirerat andra branschorganisationer, exempelvis Vattenindustrin, som nu genomför sitt andra år med ett liknande initiativ.
